Vše začíná zpracováním nejseverněji rostoucího finského ječmene. Za rok zpracovávají přibližně 200 milionů kilogramů. Během jeho zpracování tedy vzniká také velké množství odpadu ve formě slupek. Závod proto našel způsob, jak se jich co nejefektivněji zbavit - spaluje je v spalovně na biopalivo, čímž se v procesu rovněž snižuje bakteriální nálož. Kromě toho obsahuje ječmen ve srovnání s pšenicí mnohem méně nečistot a proto ho není třeba tolik promývat. Závod se tedy při výrobě vodky soustředí i na spotřebu vody. Společnost Altia například chrání oblasti čerpání vody prostřednictvím vlastnictví půdy a omezení stavebních procesů.
Závod myslí ekologicky i v dalších krocích výroby. Například při procesu míchání a frakcionace se až 33% ječného zrna používá na krmení zvířat z okolních farem, čímž závod podporuje i místní farmáře. Při fermentaci zase zachytávají oxid uhličitý jako vedlejší produkt a využívají ho ve sklenících, čímž podporují skleníkové hospodářství.
Na konci výroby probíhá doslova špičková destilace, při které se využije 100% ječmene. Efektivitu zajišťuje neustálá destilace pomocí 5 nádrží a 4 podpůrných nádrží, díky nimž se snižuje spotřeba vody i energie.
Vodka Koskenkorva je opravdu upřímná vodka vyrobená udržitelným způsobem. Co si myslíte?
Všechny produkty značky Koskenkorva najdete na našem e-shopu.