Bourbon Elijah Craig je pojmenován podle reverenda Elijah Craiga, který založil svou palírnu v roce 1789 na břehu Elkhorn Creek v dnešním Georgetownu v Kentucky. Právě jemu se často připisuje titul prvního lihovarníka. Jeho produkty zraje v opálených dubových sudech, čím si právem zasloužil své místo v historii jako „otec bourbonu“.
ZÁKLADNÍ PRVKY WHISKY ELIJAH CRAIG: Všechny bourbony jsou vyrobené ze čtyř základních prvků: obilí, voda, oheň a čas. Jejich přeměna na jedinečné a oceněné whisky však vyžaduje odbornost a vynalézavost. Naši mistři lihovarníci do něj přidávají i „lidský prvek“. V jejich rukou se každý prvek whisky Elijah Craig mění na jeden celek.
OBILÍ: Součástí všech našich receptur a přísad je sladový ječmen, žito, pšenice a místní kukuřice. Všechny naše čisté bourbony vyrábíme z receptury, která obsahuje nejméně 51 % kukuřice. Naši mistři lihovarníci přidáním ražných zrn vytvořili první Elijah Craig Straight Rye Whisky (Elijah Craig čistá žitná whisky).
VODA: Přidání vápencové vody z Kentucky do naší receptury je klíčovým prvkem k procesu fermentace. Odpařování je však pro proces zrání stejně důležité. Množství vody, které uniká ze sudu, má vliv na obsah alkoholu v bourbonu uvnitř. Naši mistři lihovarníci to vědí a nepřerušováním tohoto procesu zachovávají při procesu zrání všechny přirozené chutě.
OHEŇ: Naše nové dubové sudy opalujeme po dobu 40 sekund, aby dosáhly úrovně 3: vytváření bohatých, aromatických vrstev, které dávají našemu Small Batch charakteristicky teplou, kořeněnou a jemně dýmovou chuť. Avšak opalování není jediný způsob, jakým naše sudy upravujeme. Opalujeme je otevřeným plamenem přesný časový úsek, díky čemuž náš bourbon v těchto speciálních opálených sudech získá ještě více sladké dubové rozmanitosti.
ČAS: Většina bourbonů zraje 4 až 6 let, ale jen málokterý dokáže obstát v testu času. Náš bourbon zraje v těchto sudech za různých podmínek typických pro Kentucky několik let a získává tak hlubokou a bohatou chuť. Naši mistři lihovarníci jsou ochotní čekat opravdu dlouho, aby vám přinesli to nejlepší z jediného, přesně vybraného sudu pro Elijah Craig 18 Year Old (18letý bourbon).
PŘIROZENÉ ZRÁNÍ: Zrání našeho bourbonu je prvním krokem k rozvoji charakteristické chuti whisky Elijah Craig. Avšak stejně důležité je, kde jsou tyto sudy uloženy. Američtí lihovarníci po staletí nechávali whisky zrát v skladech od vymyslu světa - od přestavěných stodol až po vyzdobené, na míru postavené cihlové budovy. Dnes náš bourbon zraje v tradičních otevřených skladech.
MAJSTER LIHOVARŇÍK - CONOR O'DRISCOLL: Conor se stal součástí lihovaru Heaven Hill jako mistr lihovarník v roce 2019. Jako patnáctiletý veterán bourbonového průmyslu v Kentucky nám Conor přináší hluboké znalosti výrobního procesu a bohaté zkušenosti se zrání a výběrem sudů. Vede lihovarnické a skladovací týmy v lihovaru Bernheim v Louisville, největším nezávislém rodinném lihovaru bourbonu na světě. Conor také dohlíží na portfolio historických značek lihovaru Heaven Hill, které odráží bohaté dědictví a tradici americké whisky.