Zrozená na vesnici

Koskenkorva vznikla v roce 1953 a je jedinou světově známou vodkou pojmenovanou po vesnici, kde je vyráběna. Destiluje se ve vesnici Koskenkorva, uprostřed rozlehlých polí západního Finska.

Koskenkorva má silnou základnu ve Skandinávii a Pobaltí a rapidně expanduje. Dnes je Koskenkorva dostupná ve 30 zemích po celém světě.

Co dělá z Koskenkorva oceněnou vodku?

Ve vesnici Koskenkorva je život prostý. Máme kvalitní ječmen, čistou vodu, oddané místní farmáře a prvotřídní proces destilace. Pracujeme s těmi nejlepšími ingrediencemi, které nám příroda může poskytnout, abychom vytvořili jemnou, upřímnou vodku. Je to tak jednoduché. Pro nás je udržitelnost způsobem života. Za veškerou udržitelnou práci, kterou děláme, jsme získali ocenění Green Company of the Year v ročníku 2018 soutěže Drinks Business Green Awards a ocenění Vodka Producer of the Year 2020 v soutěži International Spirits Challenge.

Vodka Koskenkorva je upřímná vodka vyrobena udržitelným způsobem. Naše vodka nese jméno vesnice ve Finsku, Koskenkorva, kde skuteční farmáři sklízejí nejsevernější ječmen na světě, který následně proměňujeme v nejčistší možný lihovinu a kombinujeme s nefiltrovanou pramenitou vodou, abychom vytvořili opravdovou, poctivou vodku. Závod Koskenkorva má 99,9 % míru recyklace (nebojte se, ve vesnici stále pracujeme na tom zbylém 0,1 %) a byl první lihovinou, která vyhrála soutěž Green Company of the Year Award.

Udržitelnost a cyklické hospodářství

Míra recyklace a opětovného využití v palírně Koskenkorva je 99,9 %. Co nemůžeme použít na výrobu lihu, využíváme na výrobu škrobových produktů a krmiv pro zvířata. Jačmenné slupky spalujeme ve vlastní spalovně na biopalivo, abychom poháněli destilaci, popel využíváme jako hnojivo. Oxid uhličitý z fermentace shromažďujeme a využíváme ve sklenících. Společnost Altia spolupracuje s akční skupinou Baltského moře s cílem podporovat trvale udržitelné zemědělství a chránit Baltské moře a další vodní toky.


Jačmen je pro nás tím nejlepším

JAČMEN

  • Produkuje lepší úrodu než jiná zrna v podnebí naší vesnice.
  • Doporučované odrůdy jsou optimalizované pro nejlepší sklizeň a obsah škrobu v podnebích a typech půd, které obklopují vesnici.
  • Během vegetačního období má 24 hodin světla, což zlepšuje enzymatické vlastnosti a pomáhá v raných fázích procesu.
  • Má velmi málo částic, které je v procesu nutné oplachovat, což snižuje spotřebu vody.
  • Slupky spalujeme ve spalovně na biopalivo, čímž se v procesu také snižuje bakteriální nálož.

PŠENICE

  • Produkuje slabou úrodu v chladném podnebí vesnice.
  • Obsahuje bílkovinnou složku, která by si v procesu vyžadovala mnohem více oplachování.
  • Z ní nevzniká tak čistá chuť lihu jako z ječmene.
  • Slupky nelze použít jako palivo pro paru ve spalovně na biopalivo a v procesu by to přineslo větší bakteriální nálož, pokud by se odděleně nečistily.

ČISTÁ VODA

  • 100 % nefiltrovaná a nespracovaná podzemní voda.
  • Čerpána 7-8 metrů pod zemí.
  • Finská podzemní voda má výjimečnou kvalitu.
  • Dešťová voda se filtruje na hřebenech oblasti Salpausselkä.
  • Kvalitu vody pravidelně testuje externí laboratoř.
  • Společnost Altia chrání oblasti čerpání vody prostřednictvím vlastnictví půdy a omezení stavebních procesů.

 

ŠPIČKOVÁ DESTILACE

  • Neustálá destilace s pomocí 5 nádrží a 4 podpůrných nádrží.
  • Efektivita destilace je 99 %.
  • V procesu se využije 100 % ječmene.
  • Neustálá destilace snižuje spotřebu vody a energie.
  • Méně oplachování a méně chemikálií.
  • Čistý lih, který je 100 % nefiltrovaný.
 

ODVÁŽNÍ MÍSTNÍ FARMÁŘI

  • Zhruba 1 500 farmářů přispívá k výrobě vodky Koskenkorva.
  • Umění kultivace ječmene se předávalo z generace na generaci.
  • Společnost Altia podporuje místní farmáře, aby maximalizovala efektivitu zemědělství, aby se živiny využívaly rozumně a aby monitorovala ječmen během vegetačního období pro zajištění jeho vitalitvity.